L.W.S

Learn.Work.Shop

Learn.Work.Shop in Bangladesh bestaat uit een kleuterschool (learn) naaiatelier (work) en winkeltje (shop) in één. Het opzetten van het project L.W.S. in Rajarhat had veel voeten in de aarde.

De grond waar het L.W.S. gebouw op staat is oorspronkelijk van de familie Sekender en door hen beschikbaar gesteld aan L.W.S. De broer en zus van Ali wonen naast het gebouw van L.W.S. en zorgen dat alles daar ter plekke geregeld wordt, zoals het inkopen van stoffen, aansturen van medewerkers, onderhoud van het gebouw en zorgen dat het onderwijs kwalitatief hoog blijft.

Naaiatelier

Ben jij er bewust van wie jouw kleding heeft gemaakt? De textielproducten van het naaiatelier zijn fairtrade en achter elke gemaakte t-shirt, muts of kussensloop zit een persoonlijk verhaal.

Veel vrouwen uit de omgeving hadden zich bij de start in 2014 aangemeld en inmiddels werken er 35 vrouwen, waarvan een aantal in vaste dienst. De eerste maanden kregen ze naailes van een professionele naaister en leerden ze met de hand naaien en uiteindelijk zeefdrukken, weven en werken met een naaimachine.

Het naaiatelier van L.W.S. is niet alleen een veilige werkplek waar vrouwen uit de omgeving opgeleid worden tot naaister, het is ook een ontmoetingsplek waar ze hun sociale contacten opdoen. Er wordt van tevoren goed geïnformeerd naar de (thuis)situatie van de vrouw. Ze hebben een eigen winkeltje waar ze traditionele shari en threepieces verkopen aan de lokale bewoners en maken gezamenlijk uitstapjes in de regio.

L.W.S. is voor sommige vrouwen een mooie opstap voor een verdere toekomst op het gebied van werk, trouwen of studie. Nadat ze trouwen, verhuizen ze naar het dorp van de man. Sommige zijn als zelfstandig naaister begonnen met het verkopen van producten, zijn voor een kledingfabriek gaan werken of financieren hun studie.

School

In het schoolgebouw zitten drie tot vier kleuterklassen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Hier krijgen vijftig tot zeventig kinderen op een vernieuwende wijze gratis onderwijs. In de dorpen van Bangladesh is een kleuterschool niet gebruikelijk, want kinderen gaan pas vanaf 6 jaar kosteloos naar de basisschool en moeten normaal gesproken betalen voor een kleuterschool.

Ze krijgen van L.W.S. allemaal schoolkleding, lunch en allerlei schoolbenodigdheden zoals boeken. Ze hebben jaarlijks een schooluitje en eén keer per jaar komt de tandarts naar L.W.S., wat zeer bijzonder is voor een plattelandsdorp.

De kinderen krijgen tussen 08.30 en 12.00 uur kwalitatief hoog onderwijs in: ochtendgymnastiek (physical training), Engels, lezen, taal, schrijven en rekenen. Naast de streektaal leren ze ook de nationale Bengaalse taal, sociale vaardigheden zoals discipline, respect en zelfverzekerdheid en creatieve vakken zoals ochtendgymnastiek, handarbeid en dans wat echter niet gebruikelijk is. Dit zorgt voor een verrijking van hun referentiekader. De kennis en kunde vanuit Nederland zorgt voor een positieve invloed.

De meeste leerkrachten zijn middelbaar opgeleid, geven les volgens een methode en hebben al jaren ervaring met kinderen.

Gebouw

De grond waar het gebouw van L.W.S. op staat is van de familie Sekender, de familie van bestuurders Ali en Leonn. De familie heeft de grond beschikbaar gesteld voor de lokale bevolking en het bouwen van de ambachts- en kleuterschool.

Toen het gebouw van L.W.S. in 2014 werd gebouwd, was dat een opvallend bouwproject in het dorp. Het had veel bekijks én het schepte werkgelegenheid.

Architectuur

SchilderScholte architecten heeft het gebouw kosteloos ontworpen en hiermee de Dutch Design Award gewonnen, doordat ze lokale natuurlijke materialen (waaronder bamboe) hebben gebruikt.

Door de unieke muurconstructie en de gele kleur op de muren is de lichtinval heel zacht en houdt het tevens insecten tegen. Het gebouw is zelfvoorzienend doordat er zonnepanelen zijn waar ze dag en nacht gebruik van kunnen maken.

Hygiëne en water

De meeste ouders van de kinderen zijn zich niet bewust van hygiëne en daarom leren de kinderen op school waarom hygiëne belangrijk is bijvoorbeeld de handen wassen met zeep. Schoon water krijgen ze uit een grote watertank en naast het gebouw is een waterput geslagen waar alle mensen van het dorp gebruik van kunnen maken.